diumenge, 14 d’octubre del 2007

La néta del senyor Linh
de Philippe Claudel
Editorial La Magrana


La néta del senyor Linh narra la commovedora amistat entre dos homes que parlen llengües diferents i que només comparteixen una paraula. És una història atemporal, un text al·legòric a la vida esbojarrada actual que ens parla d’un avi exiliat d’un país devastat per la guerra que arriba a una ciutat grisa d’una terra que li es desconeguda. Per equipatge porta una maleta vella, una fotografia antiga i una criatura a coll, la seva néta, de pocs dies de vida.

La lectura, una vegada iniciada, no es pot aturar perquè el relat, inquietant, ens arrossega vers un final sorprenent que ens emociona i ens fa venir ganes de xisclar. El llenguatge té una gran força i bellesa poètica, a mig camí entre el conte oriental i el retrat psicològic, on els equívocs de paraules ens permeten endevinar tot allò que només es suggereix i que sovint és diferent del que se’ns explica.

No és cert que una imatge valgui més que mil paraules: aquesta història és una mostra fefaent de l’art de narrar en estat pur i mai no es podrà portar al cinema. Llegiu-la si voleu saber fins on arriba el poder de les paraules.